Печуться паски!
Великдень - особливий час для кожної господині, він тривожний і хвилюючий, бо печуть паски!
Рецепти пасок унікальні і кожна жінка має свої прикмети щодо приготування та випікання пасок.
Ось дещо від моєї мами...
Прикмети:
Багато хто з господинь пече паски у четвер, бо він Чистий, інші у суботу, бо робочий тиждень закінчився і субота - єдиний день перед Великоднем. Моя мама, колись почула по радіо (хай буде вічна слава ЗМІ), що саме у Страсну П`ятницю треба паски пекти: "Як Господь страждав на хресті, так і господиня повинна перепектися за свої паски". Звечора починає готувати форми, зранку мовчки складає тісто, щоб ніхто не заважав. Бо це - таїнство. Пече паски в абсолютній тиші, з хати чи двору ми нікому нічого не даваємо. Коли паски спечені, одна "не дуже вдала" пробується. І щоразу мама виносить свої вердикти (кожного року однакові): "Цурку малувато..." чи "Краплі мало пахнуть...", а найстрашніше "Не підійшла..." і сльози. Тоді ми всі дружно заспокоюємо, говоримо, що таких пасок смачних вона ще ніколи не пекла, навіть в отому році, коли втретє переписала рецепт... Спокій вселяється до вечора, а ввечері... Приходить мамина подруга тітонька Галя і приносить шматочок своєї "невдалої" паски. Розмов до пізньої ночі...
А ми тихенько беремо шматочки маминої ти сусідчиної паски, і, всупереч канонам, куштуємо ароматні смаколики. Знаємо, що найсмачніша паска вранці після освячення, але сили немеє терпіти, так хочеться хоч крихоточку, бо чекаєш на неї цілий рік.
Рецепт паски від мами Люби.
Інструкція приготування тіста: 1 літр молока закип`ятити, дати трішки охолонути. Усипати 1 кг цукру в тепле молоко. 1 кг вершкового масла розтопити заздалегідь, щоб трішки вичахло. 15 яєць (з них відібрати 4-5 білків для помадки) взбивати міксером, додаючи 0,5 кг цукру. Все поєднати: молоко з розведеним цукром, розтоплене масло, взбиті яйця. Додати 100-120 гр спиртових дріждів і теж взбивати міксером, вливаючи 4-5 пляшечок медичних мятних крапель. Додаємо борошно, густіше як на млинці, і ставимо на каструлю з теплою водою на 2 години, щоб "ходило". Коли підійшло - додаємо борошно ще, але щоб не було крутим тісто. Вимішуємо розтопленими маргарином, бо олія послаблює аромат. Після цього ставимо знову на каструлю з теплою водою ще на 2-2,5 год. Готове тісто перемішуємо та розкладаємо у форми, щоб заповнити 1/3. Форми найкраще змащувати смальцем (свіжим). Виставляємо на тепле місце (батареї). Як зійшло - у духовку. Випікати 35-45 хвилин. Помадку робимо на свій смак. Хтось полюбляє білу, хтось шоколадну. Ми робимо так: 4-5 білків взбиваємо міксером, додаємо дрібку солі. 1,5-2,5 стаканів цукру, бо все залежить від самого цукру. 1-2 столові ложки соку лимона.
Прикраси - ВАША ФАНТАЗІЯ.
Поділіться своїми рецептами та прикметами у коментарях!!!
|