Проводжаємо українську зиму
Масляна, Масниця, Запусти, Пущення - так у нас на Україні називають останній тиждень перед Великим постом. Це свято прийшло до нас як симбіоз язичницьких і християнських традицій. Масляна - тиждень радості і веселощів. Ще за язичництва у ці дні проводжали зиму, а весну зустрічали сміхом і розвагами, втішаючись щорічному пробудженню природи. У часи християнства Запусти не втратили свого радісного настрою. Адже попереду 7 тижнів Великого посту, часу обмежень і роздумів. Під час Масляної влаштовували гуляння і забави, і кожен день тижня мав свої традиції і звичаї. Отже, у понеділок розпочинали Запусти жінки походом до корчми. У цей день влаштовували спуски на санчатах з крижаної гірки, гойдалки і каруселі, катання на конях, прикрашених кольоровими стрічками і дзвіночками. Перший спечений млинець віддавали бідним. У вівторок розваги не припинялись, крім того у цей день починали ходити у гості. І у середу зяті частувалися млинцями у тещі і тестя. У четвер не можна було шити і прясти, тому жінки знову могли частуватися і навідувати одна одну. П'ятниця - день, коли тещі навідували зятів, частувалися, а потім зять був зобов'язаний влаштувати для тещі катання на конях. Особливе значення мала неділя - останній день напередодні Великого посту. Вона має назву Прощена неділя. У цей день належиться попросити прощення за всі образи і провини у рідних і друзів, щоб розпочати піст з чистим серцем. Протягом Запуст готували традиційні страви. На відміну від Росії, де Масляна асоціюється виключно з млинцями, на Україні ще традиційно і щодня готували вареники з сиром і сметаною. Про млинці, щоправда, також не забували і готували їх за різноманітними рецептами і з пшеничного, і з гречаного борошна. Спробуйте один з рецептів і хоч на одинь день пориньте в атмосферу Масляної, сповненої веселощів, розваг і неповторних ароматів свіжих млинців і вареничків. Млинці з гречаного борошна Інгредієнти: Вихід: 4 порції, кожна по 800 ккал 1 пакетик сухих дріжджів або 1 паличка свіжих дріжджів, 1/2 л молока, 125 г пшеничного борошна, 375 г гречаного борошна, 4 яйця, сіль, 1 ч. л. цукру, 100 г вершкового масла або маргарину. Спосіб приготування: В 1/2 чашки теплого молока розпустити дріжджі, додати 1 ч. л. борошна, перемішати і на півгодини поставити сходити. В миску покласти пшеничне та гречане борошно, решту молока, яйця, сіль та цукор і змішати із висходженими дріжджами. Вимісити тісто електромішалкою, накрити його чистим рушником і поставити на сходження на відкинуті дверцята нагрітої до 50°С духовки. Потім випікати млинці на сковороді, змазані жиром. Млинці посипати корицею та цукром і подати до столу з яблучним компотом, приготованим з лимонною цедрою та паличкою кориці.
|