Калина

Головна| Мій профіль| Реєстрація| Вихід| Вхід


П`ятниця, 29.03.2024, 00:10

Ви увійшли як Гость|
Група "Гості"
Вітаю Вас Гость |RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Осипенківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів [8]
Сьогодні свято у школі! [1]
Цікавинки нашого класу [4]
Життя [5]
Суспільство, в якому живемо [4]
Традиції, звичаї, обряди [15]
Веселунки [4]
Мудрість і краса [4]
Великдень [4]
І генії кохають... [3]
Мистецтво [2]
Україна вчора, сьогодні, завтра [11]
Банери друзів
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Ми в каталогах



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Каталог интернет-ресурсов - MediumSEARCH.com

Белый каталог сайтов

Украина-Сегодня: Каталог сайтов


Мультиплеєр
Головна » 2012 » Жовтень » 31 » Гелловін
00:54
Гелловін
Гелловін. Що ми знаємо про це свято,
звідки воно бере свій початок?

Гелловін - свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті, який ще зовсім недавно широко святкувався лише в США, тепер набуває популярності в Європі і поступово охоплює країни колишнього СРСР.
Вже тисячі років у жовтні різні народи відзначають різні свята і фестивалі. Гелловін - одне з найдавніших свят у світі. Його історія - тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони (богині рослин) і християнського "Дня всіх святих". У ньому дивним чином поєднуються кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим.
Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишилися цікаві традиції. У ніч на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради.
По всій Європі ця ніч відзначала перехід до зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися коло вогню. Вони бродять довкруги, збираючи пожертвування їжі і пиття у решти членів сім'ї. Душі померлих могли приймати різні вигляди - могли вселялися в тварин. Разом з ними є і інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури і голови, сподіваючись розполохати злих духів.
У цю ніч всі бар'єри між нашим і "іншим" світами усувалися, і відкривалися ворота між ними. Отже Гелловін - це ще і спроба зрозуміти зв'язок між нашим і потойбічним світами. Ніч Гелловін - це перехід, ворота з одного світу в іншій. Ворота в зиму, в холодний світ, де все живе вмирає, але одночасно готується до відродження, звільняючись від всього зайвого, як дерева від листя. 
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди збиралися в дубових гаях на вершинах горбів, запалювали вогнища і приносили злим духам жертви, щоб вмилостивити їх. Вважалося, що коли вранці розпалити вогнище від вугілля тих вогнищ, то він зігріватиме будинок протягом довгої зими і захистить від нечистої сили.
Це було ще і час прогнозів. Легенда свідчить, що в цю ніч Самхейн відкриває ворота в минуле і майбутнє. Це час, коли людина може усвідомити своє місце у вічності. Те, що говорили друїди, було важливим життєвим керівництвом на всю довгу зиму. У ніч на 1 листопада зазвичай ворожили. Звичайно, особливо ворожінням захоплювалися дівчата. Вони намагалися побачити свого майбутнього чоловіка, сівши перед дзеркалом опівночі з яблуком в руці. Найгіршою ознакою вважався свічник, що впав.
На початку н.е. римляни зайняли більшість кельтських земель. За 400 років, які вони провели на територіях кельтів, змішалося не тільки населення, але і традиції: з Самхейном злилися два римські свята - Фералія (щось ніби дня поминання покійних) і свято на честь богині фруктів і дерев Помони. Її символом було яблуко, і звідси пішла гелловінська традиція влаштовувати ігри з яблуками.
Близько 8 століття християнство стало пануючою релігією там, де раніше здійснювали ритуали друїди. Християнська церква зробила 1 листопада "День усіх святих". Це свято тих святих, у яких немає свого особливого дня. Цього дня належало прославляти святих і мучеників. У народі "День усіх святих" - All Saints' Day - називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед цим днем отримала назву All Hallows Eve - "Переддень Дня всіх святих". Ось звідси і пішла назва свята - Halloween. 
Із того часу у святкуванні Гелловіна язичницька містика уживається з християнською. У 1000 році церква оголосила 2 листопада "День усіх душ". Цього дня належало поминати не святих, а простих мертвих. Поминання влаштовували подібно до фестивалю Самхейна - з великими вогнищами, ходами і переодяганнями в костюми ангелів і дияволів.
19 столітті іммігранти з Ірландії "завезли" Гелловін до Америки, де згодом і склалося те, що ми сьогодні називаємо Гелловіном. Хоча ірландці зберегли елементи вірувань кельтів і друїдів, але в США звичаї різних європейських народів змішалися з індіанськими віруваннями, і з'явилася власне американська версія свята. Під час перших Гелловінів влаштовувалися видовища, ворожіння і танці, відзначали збір урожаю, розповідали страшні історії про мерців і привидів. 
У кінці XIX століття Гелловін спробували перетворити його в суспільне свято, і багато марновірних рис Хеллоуїна розчинилися в історії. Свято стало заходом з міськими конкурсами і концертами, хоча буйну молодь з її актами гелловінського вандалізму вдалося стримати не відразу. З хуліганами покінчили тільки у 50-х роках, віддавши свято дітям і відродивши колядування. Найулюбленіше осіннє свято американців стало виключно народним.
Проте, зв'язок між стародавнім язичництвом і сучасними традиціями і костюмами Гелловіна легко простежити. Адже і сьогодні Гелловін - не просто ніч, коли діти, переодягнувшись у різні костюми, збирають солодощі.
Стародавні міфи отримали своє продовження в поп-культурі, в символіці і сучасних традиціях. У ніч на Гелловін люди відвідують сусідні будинки, що символізує мертвих у пошуках їжі. Маски бісів і гоблінів представляють злих духів. Ті, хто роздає солодощі, представляють людей, які намагаються вмилостивити духів зла.
Невід'ємний символ Гелловіна - гарбузова голова. З гарбуза віддаляється внутрішність, вирізується обличчя і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору урожаю, злобного духу і вогонь, що відлякує його. Так концентруються стародавні повір'я в одному предметі.
Насправді походження традиційного гелловінського гарбуза зі свічкою усередині досить спірне. Хоча її можна пов'язати з римським святом урожаю, блукаючі вогники і гарбузи зі свічок усередині, по одній з легенд, уособлюють блукаючі душі, які застрягли між небом і пеклом. Інші вважають, що друїди ставили такі гарбузи для відлякування від будинку злих духів.
За старим календарем друїдів новий рік в Англії настає 1 листопада, і напередодні, 31 жовтня, потрібно прогнати всіх злих духів, які в цю ніч виходять на білий світ. Для цього і готується спеціальний ліхтарик. Зазвичай його роблять з гарбуза, але можна зробити і з ріпи або великої дині.
Є і ще одна легенда, згідно якої дійсним джерелом походження даної традиції є п'яниця на ім'я Джек, що уклав угоду з дияволом.
http://musart.org.ua/halloween.htm
Категорія: Традиції, звичаї, обряди | Переглядів: 1055 | Додав: Margarita | Теги: Легенди, нове, перекази, свято, Гелловін, свято в Україні, гарбуз, традиції, нові традиції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Годинник
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Корисні сайти

Освітній портал

Архів статей
Наша кнопка
         Вставте цей код на свій сайт
Хмаринка тегів
Наші гості
free counters

Copyright MyCorp © 2024