Калина

Головна| Мій профіль| Реєстрація| Вихід| Вхід


Субота, 20.04.2024, 15:20

Ви увійшли як Гость|
Група "Гості"
Вітаю Вас Гость |RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Осипенківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів [8]
Сьогодні свято у школі! [1]
Цікавинки нашого класу [4]
Життя [5]
Суспільство, в якому живемо [4]
Традиції, звичаї, обряди [15]
Веселунки [4]
Мудрість і краса [4]
Великдень [4]
І генії кохають... [3]
Мистецтво [2]
Україна вчора, сьогодні, завтра [11]
Банери друзів
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Ми в каталогах



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Каталог интернет-ресурсов - MediumSEARCH.com

Белый каталог сайтов

Украина-Сегодня: Каталог сайтов


Мультиплеєр
Головна » 2012 » Січень » 6 » 12 страв на Свят-Вечір.
17:10
12 страв на Свят-Вечір.
12 страв на Свят-Вечір
Всі страви готуються пісними

(тобто без яєць, сметани, молока і масла) і, звичайно ж, без м'яса.


1. Кутя – символ достатку і плодовитості. Несе ідею спасіння, яку приніс Ісус своїм народженням у Віфлеємі. 

Мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові. У різдвяному приготуванні куті, макові зернята символізують безконечну множинність Божих ласк отриманих людьми через жертвоприношення Христа в Таїнстві Євхаристії. Молодість і краса маку завжди притаманні людині, яка дотримується основного закону любові, принесеного Ісусом на землю своїм народженням у Вифлеємі.

Мед – символ чистоти, Божого слова. У християн мед символізує земне пастирство Христа й солодкість Слова Божого. Мед є лише дегустацією того, що очікує людину, коли вона вповні віддається Божій мудрості, Божій волі.
2. Горох – символ християнського життя.Символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після упадку.

3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти, а однак міцності, скупченості й єдності довкруги однієї твердої основи. Це і є символом християнина, який у смиренності при тісній співпраці із Божим провидінням знаходить свою силу й щастя. В Святому Письмі в Книзі Приповідок так написано: «Ліпше миска капусти, та з любов'ю, ніж віл годований, та з ненавистю» (15: 17).

4. Борщ – символ торжества добра. Борщ відзначається простотою і міцністю, що і є прикметами новонародженого Месії. Борщ – символ зібрання в одне малих сил для творення однієї ідеї, одної родини під одним Божим покровом. 

5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любови, символ Святого Духа, символ краси і сили отриманої від Сотворителя; із оливковою галузкою голуб символізує примирення Бога з людиною. 

6. Риба – у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абривіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса читається як "риба". Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть "ловцями людей". Віруючі, учні Христа, як і Він сам, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у "воді вчення". Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.

7. Вареники – у фольклорі символізували достаток. Людина в Бозі живе в достатку, вона дійсно сягнула і отримує багатство – це єдине, яке приносить їй щастя. Місце людині Господь призначив в Царстві Божім, де вона почувається добре "як вареник у маслі".

8. Млинці – Своєрідний символ сонця, – новим Сонцем для християн став Ісус Христос. Сонце – символ слова Божого (Лука 21: 23). Бог – це світло , і тому сонце є символом Бога. В літургійних молитвах ми часто звертаємося до Христа, як до Сонця-Правди.

9. Каша – традиційна, проста, здорова страва, так як Христова наука. Каша символізує продовження роду, це Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса і переображується. Каша є символом спільного союзу людей завдяки освяченню людського роду, що до нас прийшло через воплочення Сина Божого. Свою символіку каша теж сягає від зерна і сонця – це знов основа, яка повинна бути кріпко заложена в кожному дозрілому християнові. 

10. Пиріжки (коржі) – символ щастя, здоров'я і довголіття, які людина зможе одержати у постійному спілкуванню з новонародженим Ісусом. Про коржі говориться нераз в Старому завіті, як про страву, милу Богові. «Із подячною жертвою принесе прісні коржі, приправлену олію на коржі» (Левітів 7: 12).

11. Вар (узвар, вода) – репрезентує життя, яке надає кожній людині Ісус сам ставши людиною. Людина, яка знову народжується в Христі у таїнстві Хрещення отримує очищення від гріхів зануренням у свячену воду. Вода свята (свячена) – символ зовнішнього та внутрішнього очищення, здоров'я, оберега від нечисті, воскресіння, духовного відродження. Освячена у церкві, вона широко використовується у побуті: її дають пити породіллі, нею кроплять дітей, хворих, оселю, криниці. Свята вода є символом очищення тіла і душі.

12. Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого» і звідси пампух – символ свята, радості, які Богом даровані людям.

Часник – символ очищення і дезінфекції від всяких малих гріховних навичок, які отруюють людське життя. «Символ родючості і здоров'я..., а на святвечірньому столі як бажання "щасливого розмноження сім'ї"», як духовної так і тілесної. Часник репрезентує християнина, який в Бозі має багато добрих прикмет і привичок, які його охороняють від необдуманої поведінки.

З Різдвом Христовим!

Категорія: Традиції, звичаї, обряди | Переглядів: 3463 | Додав: Margarita | Теги: Свят-Вечір, дванадцять страв, Різдво | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Годинник
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Корисні сайти

Освітній портал

Архів статей
Наша кнопка
         Вставте цей код на свій сайт
Хмаринка тегів
Наші гості
free counters

Copyright MyCorp © 2024